cim telefon2

Szeretettel köszöntjük a „KÖTÉL” Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület honlapján!
A „KÖTÉL” Egyesület 1998. márciusában alakult meg 52 alapító taggal Kaposváron.
Célunk az alapítás óta nem változott: „Kaposvár és környéke jobb tűzvédelmének megteremtése, a lakosság veszélyhelyzetekben történő hatékony, szakszerű mentése, életvédelme, a hivatásos szervek ez irányú tevékenységének segítése, együttműködés a különböző mentési helyzetekben.”
Céljaink minél magasabb szakmai színvonalon történő megvalósítását igyekszünk tagjaink speciális mentési-szakmai képességeinek (tovább) fejlesztésével, a folyamatos, rendszeres elméleti-gyakorlati képzésekkel elérni. Az egyesületünk tagjai ugyan az élet szerteágazó területéről érkeztek, azonban az emberi életek mentését, tűz, baleset, vagy bármely katasztrófahelyzet esetén alapvető, eltökélt céljaikként érzik és kezelik.
Tevékenységünket az alapításkor mindössze egy öreg kisterepjáró gépkocsival kezdtük, ma már korszerű, a mentései tevékenység teljes vertikumához szükséges eszközökkel felszerelt „kis” és „nagy” fecskendő illetve műszaki mentő gépjárművek , légpárnás mentőhajó, motorcsónakok, jól felszerelt mentő gépjármű állnak rendelkezésünkre .
„KÖTÉL” Egyesület mentési képességeit, szakmai felkészültségét nemcsak városunkban és megyénkben, de országos és nemzetközi szinten is ismerik és elismerik.
A fennállásunk 25 éve alatt immár több ezer bevetésen vagyunk túl, melyek jelentős részét a balesetek következtében szükséges ún. műszaki mentések teszik ki, de közel kétszáz tűzesetnél és száznál több eltűnt személy felkutatásánál is részt vettünk. Magyarország számos térségében végeztünk már árvízi- és más veszélyhelyzeti mentést.
Jelenleg 75 tagtársunk részvételével végezzük önkéntes, non-profit, különleges mentési tevékenységünket. Nemzeti és nemzetközi minősítést is szereztünk, mely képessé tesz bennünket szükség esetén határainkon túl bármely katasztrófahelyzetben az önálló, vagy más mentőcsapatokkal együttműködésben végzendő életmentési, műszaki mentési feladatok hatékony végzésére.
Tagjaink a nemzeti- és nemzetközi mentési képességek elemei közül gyakorlatilag mindegyikkel rendelkeznek ,természetesen egy-egy területre szakosodott módon. Így vannak egészségügyi, búvár, alpintechnikai, kutyás kutató-mentő, tűzoltó, műszaki mentő, mentésvezető képzettséggel, minősítéssel rendelkezők is.
Fontosnak tartjuk a lakosság és az ifjúság rendszeres tájékoztatását, felkészítését és lehetséges mértékig történő bevonását a mentési feladatokba. Ennek érdekében szervezünk, végzünk rendszeresen iskolai, lakóközösségi, városi, települési szinteken bemutatókat, felkészítéseket, oktatásokat és a gyermekek részére játékos felkészítő vetélkedőket, versenyeket.
Kiterjedt testvérkapcsolatokat ápolunk több ország tűzoltóival is, így például a németországi Glinde, ausztriai Wilachi, hollandiai Tilburgi város tűzoltóival , a romániai Székelykeresztúri és a kárpátaljai Derceni önkéntes tűzoltókkal, valamint nagyon jó kapcsolat alakult ki a hollandiai „Tűzoltóság határok nélkül” elnevezési szervezettel, mely kapcsolat révén lehetőségünk nyílt sok országos, Somogy megyei és külföldi önkéntes tűzoltó egyesület jobb tűzoltó szakfelszereléssel történő segítésére.
Bízunk abban, hogy önkéntes tűzoltói- mentési tevékenységünket széleskörű és hatékony összefogással még sok-sok éven, évtizeden keresztül végezhetjük, változatlanul szem előtt tartva a megalakulásunkkor megfogalmazott alapvető céljainkat!

kotelkep transparent

Elérhetőségeink

„KÖTÉL” Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület

7400 Kaposvár, Pécsi út 11/E

E-mail: rescue@kotelmento.hu

Tel.: +36309573435

 

 

Kérjük támogatását!

Kérjük, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését! 

Adószámunk:18768398-1-14

Bankszámlaszámunk:
11992402-06505572-00000000