cim telefon2

bannerkep

hétfő, 13 február 2023 08:16

Az elmúlt hét margójára. Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Visszatekintve egyesületünk alakulása óta elmúlt 25 évre kimondhatjuk, a mögöttünk álló hét volt számunkra az egyik leg embert próbálóbb időszaka.
Somogyot szombati napon megtépázó vihar mérhetetlen számú feladat elé állította a megye és régió tűzoltóit. Egyesületünk a vihar kár felszámolása során két gépjárműfecskendővel 5 napon át folyamatosan dolgozott a viharkárok felszámolásán. Vasárnapi napon a Rendőrség kérésére bekapcsolódtunk egy eltűnt hölgy keresésébe, ahol drone-s felderítéssel támogattuk a kutatási munkákat, miközben többi egységünk továbbra is a kárelhárításban tevékenykedett. Hétfő délután favágás közben érkezett a hír miszerint, csapatunkból két személynek az aznap bekövetkezett törökországi földrengés helyszínére riasztott Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat kötelékében 3 órán belül el kell utaznia.
Az utazásunkat Isztambulban hóvihar, Adana-ban logisztikai nehézségek nehezítették, de végül is komplikált utunk vége Hatay-ba vezetett.
A megérkezést követően csapatunk megosztva azonnal elkezdte a felderítést, míg a másik fele a tábor építését végezte. Ezt követően a földrengést követő 36.-ik órában már az első élő személyt sikerült kiemelni a romok alól, aki egy kisgyermek volt, aki nagyapjával szorult a romok alá.
Az elkövetkező napokban sikerült egy édesanyát és kisgyermekét is kimentenünk egy összedőlt több emeletes épületből.
A csatolt videó küldetésünk emelkedett pillanatait mutatják meg a kívülállók számára, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy földrengés sújtotta területet felfoghatatlan méretű pusztítás és veszteség jellemzi. Két ember a kezünk között hunyt el a mentés ideje alatt. Több tízezer ember veszítette el életét és milliós nagyságrendben lett hajléktalan a túlélő lakosság, akik jelenleg sátrakban, járművekben és az utcán összetört bútorokból rakott tüzek mellett élnek túl napról-napra.
Kint tartózkodásunk alatt összességében 17 élő embert sikerült megtalálnunk, melyből a kis csapatunk 5 főt emelt ki, a többi területen felkutatott személy más nemzetközi csapatoknak lett átadva kimentésre.
A sors fintora, hogy hazaút sem volt zökkenőmentes, hisz a Liszt Ferenc repülőtéren derült ki, hogy az Adana-ban feladott csomagok , ( mentő és kutató felszereléseket tartalmazó ládáink) amiket még Isztambulban láttunk Budapestre már nem érkeztek meg.
Ez úton szeretnénk megköszönni a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnak, hogy együtt dolgozhattunk közös cél érdekében, családoknak, hozzátartozóknak és munkáltatóknak, hogy lehetővé tették és támogatták kint tartózkodásunkat.
Kérjük amennyiben megtehetik támogassák egyesületünk munkáját a jövőben adójuk 1%-nak felajánlásával (18768398-1-14), akár anyagilag a 11992402-06505572 számlaszámon.
Videó: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

LINK

202302136

 

Read 495 times

kotelkep transparent

Elérhetőségeink

„KÖTÉL” Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület

7400 Kaposvár, Pécsi út 11/E

E-mail: rescue@kotelmento.hu

Tel.: +36309573435

 

 

Kérjük támogatását!

Kérjük, támogassa adója 1%-ával egyesületünk működését! 

Adószámunk:18768398-1-14

Bankszámlaszámunk:
11992402-06505572-00000000